Kako pravilno prezračevati stanovanja?

Na bivalno ugodje v stavbah vpliva vrsta dejavnikov, med katerimi je kakovost zraka med najpomembnejšimi. Pomembni pokazatelji kakovosti zraka so delež kisika v njem, ustrezna zračna vlaga ter količina vonjav in zdravju škodljivih snovi. Primerno kakovost zraka lahko dosežemo le z ustreznim prezračenjem, pri čemer ne smemo pozabiti na dejstvo, da ima prezračevanje zelo pomemben vpliv na porabo toplote za ogrevanje. Toplotne izgube stavbe namreč predstavljajo ventilacijske in transmisijske izgube. Prve so posledica prezračevanja, druge pa prehoda toplote skozi stavbni ovoj.
 

Zamenjava starejših lesenih oken s sodobnimi tesnimi okni in pretirano varčevanje pri ogrevanju stanovanj sta prispevala k zmanjšanju rabe toplote, vendar v veliko primerih tudi na račun slabše kvalitete zraka in bivanjskih razmer. Namreč skozi stara netesna okna je delno potekalo naravno prezračevanje, ki je v veliki meri zmanjšalo nevarnost površinske kondenzacije in posledično pojav plesni. Poslabšanje kvalitete zraka ima za posledico bolj ali manj resne zdravstvene težave, ki se lahko pokažejo šele po daljšem obdobju. V nadaljevanju bodo zato predstavljeni pravilni načini prezračevanja stanovanjskih prostorov v obstoječih stavbah.NARAVNO PREZRAČEVANJE


Poleg nekontroliranega vdiranja zraka skozi netesna mesta v stavbi (okna in vrata) je potrebno zadostne količine svežega zraka zagotoviti z odpiranjem oken. Pravilno in energetsko najbolj učinkovito je intenzivno zračenje z odpiranjem oken in vrat na stežaj, da se ustvari prepih. Priporoča se odpiranje trikrat na dan za kratek čas (35 minut). Precej boj energetsko in posledično stroškovno potratno je dolgotrajno zračenje s priprtimi okni v pol vertikalnem položaju (t.i. »okno na kip«).
 

 

Slika 1: Pravilno naravno prezračevanje z odpiranjem oken in vrat, da se ustvari prepih.


 

MEHANSKO PREZRAČEVANJE
 

Sodobni sistemi mehanskega prezračevanja temeljijo na principu rekuperacije oziroma vračanja toplote. S pomočjo prenosnikov toplote zagotovijo prenos dela toplote z odpadnega (izstopnega) zraka na svež (vstopajoč) zrak. Centralni prezračevalni sistemi se zaradi preobsežnih gradbenih posegov (naknadna vgradnja prezračevalnih kanalov) v obstoječih stavbah v praksi ne izvajajo. Rešitev pa predstavljajo lokalni oziroma prostorski prezračevalniki, ki se namestijo v zunanjo steno stavbe. Posamezne enote so primerne za prezračevanje površin do 50 m2, pri čemer je vgradnja hitra in enostavna. Okviren strošek takšne naprave za dvosobno stanovanje znaša okrog 1.500 EUR, pri čemer se investicija povrne s prihranki pri stroških za ogrevanje. Proizvajalci namreč obljubljajo, da naprava povrne tudi do 85% toplote odpadnega zraka. Poleg varčevanja z energijo s takšnimi napravami zagotovimo tudi ugodne bivalne pogoje, ne smemo pa seveda pozabiti na redno vzdrževanje in menjavo filtrov.
 

Slika 2: Lokalni oziroma prostorski prezračevalnik z rekuperacijo.

 


Slika 3: Prikaz vgrajene lokalne rekuperacijske naprave.Potrebno se je zavedati, da kvaliteta zraka v stanovanjih ni samoumevna in je pogojena tudi s stroški, vendar mora biti naše zdravje vedno na prvem mestu.
 

Z nasveti in svetovanjem glede zagotavljanja ugodnih bivalnih razmer v stavbah vam je z veseljem pripravljen pomagati energetski sektor družbe DOMINVEST d.o.o.

 

 

Tematiko prezračevanja stanovanj in stavb smo podrobno predstavili tudi v naši oddaji na Radiu Triglav Jesenice. Spodaj lahko poslušate posnetek.
 

 

 

 


 

Pripravila: Marko Ahčin, univ. dipl. inž. grad. in
                Anže Urevc, univ. dipl. inž. grad.