Zakon o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov

Petek, 11. marec 2022

Obveščamo vas, da je bil v petek, 4. 3. 2022, v Uradnem listu Republike Slovenije objavljen Zakon o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov (ZUOPVCE). Zakon je začel veljati dan po objavi, torej 5. 3. 2022.

 

Zakon med drugim določa:

  • Izenačitev pravic v zvezi s ceno in razmerjem med gospodinjskimi odjemalci plina in etažnimi lastniki posamičnih stanovanj v večstanovanjskih stavbah, ki svoja stanovanja ogrevajo iz skupnih kotlovnic na plin.

Dobavitelji plina so/bodo za dobavo plina v januarju 2022 izdali dobropise za razliko med predhodno obračunano ceno zemeljskega plina za poslovne odjemalce in takrat veljavno ceno za gospodinjske odjemalce. Za obdobje februarja 2022 so po večini dobavitelji že izdali račune za zemeljski plin po cenah, ki veljajo za gospodinjske odjemalce. Na naših razdelilnikih (položnicah) za februar 2022 so obračunani ti dobropisi, ki vam znižujejo skupni znesek za plačilo.

Če povzamemo, imate od 1. 1. 2022 dalje obračunano ceno zemeljskega plina, ki velja za gospodinjske odjemalce. Dobavitelj ima vsakokrat veljavno ceno plina za gospodinjske odjemalce objavljeno na svoji spletni strani.

  • Najkasneje do 15. 4. 2022 bo izplačan enkraten solidarnostni dodatek v višini 150 evrov za upravičence v skladu s tem zakonom. Vsem upravičencem bo solidarnostni dodatek izplačan po uradni dolžnosti in jim vlog ni potrebno oddajati, razen izjeme določene z omenjenim zakonom. Upravičenci do dodatka so sledeči:

- upokojenci (iz 67. člena PKP)  katerih prejemek je za mesec december 2021 znašal 1.000 evrov ali manj;

- upravičenci do nadomestila za invalidnost za mesec december 2021 po zakonu, ki ureja socialno vključevanje invalidov,

- prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka za mesec december 2021, 

- upravičenci do otroškega dodatka od prvega do vključno šestega dohodkovnega razreda za mesec december 2021, 

- upravičenci do dodatka za veliko družino za leto 2021, 

- rejniki, ki so imeli v decembru 2021 sklenjeno vsaj eno rejniško pogodbo v skladu z določbami zakona, ki ureja izvajanje rejniške dejavnosti.

Upravičenci do dodatka za veliko družino za štiri ali več otrok za leto 2021, so poleg dodatka v višini 150 evrov, upravičeni do dodatnega dodatka v višini 50 evrov.

  • Za vse odjemalce električne energije bo veljala oprostitev plačila omrežnine za obdobje od 1. 2. 2022 do 30. 4. 2022.
  • Za končne odjemalce električne energije odjemne skupine na nizki napetosti brez merjenja moči in gospodinjske odjemalce bo veljala oprostitev plačila prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za obdobje od 1. 2. 2022 do 30. 4. 2022.
  • Znižanje trošarine na električno energijo, pogonska goriva in kurilno okolje na najnižjo možno stopnjo od 1. 2. 2022 do 30. 4. 2022.

 

 

Več o tej temi si lahko preberete na sledečih povezavah:

- Zakon o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov (ZUOPVCE),

- Solidarnostni dodatek za omilitev posledic visokih cen energentov,

- Portal Energetika.